Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgängliga dokument

Anpassning av tillgängliga PDF:er för webbpublicering

Sedan 23 september 2018 måste PDF:er som publiceras på webben vara tillgängliga för alla, enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (Europeiska unionens webbdirektiv).

BIld på hur det ser ut när information taggas och alt-texter läggs in i en PDF-fil.
Det är en ganska komplicerad procedur att göra dokument tillgängliga.

På medarbetarwebben kan du läsa mer om webbtillgänglighet samt om vilka krav och riktlinjer som gäller för dokument (ny flik).

Publicera som webbsida om möjligt

Information bör i första hand publiceras som webbsida om det är möjligt. PDF är ett i grunden låst format. I kombination med mer eller mindre komplex layout gör detta att innehållet alltid blir mindre tillgängligt än en webbsida. En PDF är inte automatiskt tillgänglig. Kontroll ska alltid göras i Acrobat Pro (eller likvärdig programvara) och i de flesta fall krävs också justeringar. Att tillgänglighetsanpassa PDF:er är tidsödande och kräver specialkunskaper.

Vi kan hjälpa dig

Om du själv inte har möjlighet att tillgänglighetsanpassa ditt dokument kan vi hjälpa dig. Bearbetning av omfattande dokument kan ta lång tid. Kontakta oss i god tid om du är osäker – det sparar både din och vår tid.

Om vi gör produktionen från start

Meddela oss om ditt dokument ska publiceras på webben innan vi börjar bearbeta ditt material. Vi strukturerar då dokumentet för tillgänglighetsanpassning redan under originalarbetet.

Utöver manus och material till layouten behöver vi beskrivande texter (s.k. alt-texter) till alla bilder och grafik som är informationsbärande. Bilder och grafik som endast är dekorativa behöver inte alt-text.

På Medarbetarwebben kan du läsa mer om hur du gör bilder tillgängliga (ny flik).

Om ditt dokument ska tryckas färdigställer vi det för tryck parallellt med tillgänglighetsanpassning. När du har godkänt dokumentet exporterar vi PDF, kontrollerar och färdigställer den för tillgänglighet.

Om du själv har producerat

Har du ett mer eller mindre färdigt originalmaterial (t.ex. Indesign eller Word) kan vi också hjälpa dig. Skicka ditt originalmaterial till oss tillsammans med beskrivande texter till bilder och grafik (se ovan) så bearbetar vi det för tillgänglighet.

Även här kan vi hjälpa dig med förbättringar av layouten om du önskar. Ska dokumentet tryckas färdigställer vi det för tryck parallellt med tillgänglighetsanpassning. När du har godkänt dokumentet exporterar vi PDF, kontrollerar och färdigställer den för tillgänglighet.

Tillgänglighetsanpassa PDF utan ett originalmaterial

Har du en färdig PDF som inte är tillgänglighetsanpassad, men saknar grunddokumentet? Vi kan hjälpa dig även här. Tillgänglighetsanpassningen tar dock i regel längre tid och är mer komplicerad. Hör av dig till oss för kostnadsuppskattning eller om du vill ha mer information.

Öppettider

Sölvegatan

Receptionen har öppet
Måndag–Fredag 9.00–15.00
Lunchstängt 12.30–13.00

Färdiga trycksaker kan hämtas
Måndag–Fredag 8.00–16.00

Hämtställe 80
Hitta: Sölvegatan 14 (karta, ny flik) 
Kontakt: media-tryck [at] service [dot] lu [dot] se (media-tryck[at]service[dot]lu[dot]se)

Kemicentrum

Stängt tills vidare.